Skip to main content

Help us save our Atlantic Coast's spectacular species. Donate today.

What marine animals can be found in polar waters?

3 minute read

Polar waters are made up of the Arctic Ocean and the Southern Ocean, which surrounds Antarctica. Despite frigid temperatures ranging from -2°C to 3°C and covered with sea ice, there is still plenty of wildlife to be found there.

Blue whales

Blue whales are the largest animals to have ever existed, growing up to 30 metres long and weighing up to 200 tonnes. Females are typically larger than males, and the largest blue whales belong to the Antarctica subspecies (Balaeopnoptera musculus intermedia) that live in the Southern Ocean. 

As their name suggests, blue whales are a blue-grey colour with lighter grey spots. Their undersides are often a yellowish colour due to the algae that lives on their skin.

Image credit: Ajit S. N.

Blue whales are one of the loudest animals in the world, using groans and moans to communicate with one another and to navigate through the ocean. It’s believed that at times, their calls can even be heard by other whales up to 1,000 miles away. 

These whales spend summers feeding in polar waters, before setting off on long migrations towards the Equator as winter arrives for warmer waters for breeding and nursing. Despite their large size, they almost only eat krill, a type of small crustacean – sometimes, eating up to four tonnes a day.  

The species is currently endangered – numbers were decimated by 20th century whaling, but numbers are slowly recovering – highlighting the importance of safeguarding their migratory routes and protecting key feeding and breeding areas. 

As well as holding the title for the largest animal that has ever lived on our planet – even bigger than any of the dinosaurs – the blue whale has a tongue the same size as an elephant, it has a heart the same size as a car, and even a small child could crawl through its blood vessels. It’s really hard to put into words how huge this animal is!

Anna Bunney, Citizen Science Programme Developer

King penguins

The king penguin is the second largest penguin species on the planet. It was originally believed to be the biggest – hence the name – before the emperor penguin was identified as a separate, and larger, species in 1884.

King penguins have distinctive yellow-orange feathers on their chests and the sides of their heads. They live in large colonies on subantarctic islands, rather than in Antarctica, as they prefer ground that’s free from ice and snow. To help them cope with their cool environment, king penguins have four layers of feathers – three thick ones to keep them warm, and one oily, waterproof one. King penguins aren't born with this fourth layer, though, so chicks can't go swimming or hunting – they need to wait until maturity, when the waterproof feathers come in.

A king penguin standing on a rock surrounded by other king penguins

Image credit: Yomex Owo

They primarily feed on lanternfish and squid, often diving hundreds of metres to catch them and reaching speeds of up to six miles per hour. Their torpedo-like shape enables them to glide through the water, where they can hold their breath for up to six minutes. 

King penguins are monogamous, so partners will stay together for the whole breeding season, which lasts around 13-16 months – one of the longest among penguin species. Females typically lay one egg each year, which both parents take turns keeping warm in a special ‘brood pouch’ on top of their feet.

Sea lions

There are six species of sea lion, and it’s the New Zealand sea lion (pakake) that can be found on the subantarctic Auckland Islands and Campbell Island. This is the rarest sea lion species, with an estimated population of 10,000 – a decline from the estimated 15,000 in the early 2000s. 

Females are a light grey or light brown, with a pale underside and dark flippers. They grow up to two metres long and weigh up to 160 kg. Males are much larger, growing up to three metres long and weighing as much as 450kg. They’re dark brown, with large manes that grow out to their shoulders.

A new zealand sea lion on land walking along a beach facing to the left

A New Zealand sea lion  |  Image credit: shaneucsb/inaturalist

93% of New Zealand sea lions are born on these subantarctic islands – 70% on the Auckland Islands and 23% on Campbell Island. These sea lions don’t migrate, and although they do disperse outside of breeding season, they tend to remain in the same area.  

This species forages only at sea, where they tend to feed on fish, cephalopods, and crustaceans. Diet and foraging behaviours vary between locations, but those on the subantarctic islands eat yellow octopus, arrow squid, hoki, hake, rattail, opalfish and red cod.

Sea urchins

Sea urchins are found in seas all across the world, including the frigid polar waters. In the Arctic, 11 sea urchin species can be found, including the green sea urchin (Strongylocentrotus droebachiensis).  

As the name suggests, the green sea urchin is green in colour, growing up to 8cm in diameter at a rate of around 10mm per year. They’re typically found on rocky shores and in kelp beds, where they feed on kelp and green algae.

As well as protecting them from predators, the spines on sea urchins enable them to move – along the ground and even up rocks – usually in search of food. They tend to hide during the day, coming out at nighttime to feed. If light hits them, green sea urchins will pulse, sending out brilliant reds and blues until the light goes away.

A green sea urching on a rock. The rock looks to have calcium carbonate deposits to the right of the sea urchin

A green sea urchin  |  Image credit: NatureDiver

Another species found in polar waters is the Antarctic sea urchin (Sterechinus neumayeri). Found in the Southern Ocean, this species feeds on the detritus of other animals and on microalgae. They can live up to 40 years, and like other Antarctic marine invertebrates, grow slowly. 

A study found the Antarctic sea urchin can adapt to changes in ocean conditions such as rising temperature and acidification, demonstrating their resilience. Although it took six to eight months for the sea urchins to acclimatise to the lower alkaline content and higher temperature of seawater, the 288 studied all survived and their growth rate was unaffected. However, more research is needed on the impacts on breeding rates.

Bowhead whales

Bowhead whales are one of the few whale species that live almost exclusively in Arctic and subarctic waters. They’re extremely suited to these extremely cool waters, with a thick layer of blubber (up to 48cm), the ability to remain underwater for over an hour while it swims under the Arctic ice, and an enormous, bowed head that can break through inches of sea ice.  

This ice-breaking leaves scars on the whales' heads and backs, which can be used by scientists to identify individuals – almost like a fingerprint.

A bowhead whale emergining out of some choppy waves. Its nose is out of the water

Image credit: Barbara Yuste Zambrano

This species is black in colour, with a bit of white on its lower jaw. They can grow up to 18-20m long and it’s believed they can live for more than 200 years – the longest of any known mammal. 

Bowhead whales have the largest mouths of any animal, which helps them eat a whopping 1.8 tonnes a day. They do this by swimming with their mouths wide open, consuming water and filtering plankton, small crustations and fish through their long baleen plates.  

Sound is crucial to this species. They’re very vocal and have a large range of calls which they use to find food, avoid predators and navigate through the ice.

The bowhead whale is one of the most fascinating, yet illusive, whales on our planet. It’s a bit of a record breaker! As well as being the longest living marine mammal on the planet, they have the thickest blubber of any species of whale, which helps with thermal insulation, energy storage, buoyancy and can also offer some protection against predators.

Anna Bunney, Citizen Science Programme Developer at the Marine Conservation Society

Marine Conservation Society

20 Oct 2026